GAU Onboardingprogramma 2025: dé introductie in het uitgeefvak

Op donderdag 15 mei 2025 start de zesde editie van het GAU Onboardingprogramma, een unieke kans voor nieuwe medewerkers in de algemene uitgeverij om snel vertrouwd te raken met het "Het GAU Onboardingprogramma is een belangrijke, misschien wel onmisbare introductie in het boekenvak." aldus Maaike le Noble, algemeen directeur Meulenhoff Boekerij.

Wat levert het op?
Deelnemers bouwen in negen maanden een brede basis in het uitgeefvak op door het bestuderen van de lesstof, die bestaat uit artikelen, interviews en gerichte opdrachten. Ze verdiepen hun kennis tijdens (online) kennissessies, bedrijfsbezoeken en een korte boekhandelsstage. Met trainingen als auteursmanagement, time management en door middel van intervisie onder leiding van een ervaren coach, werken de deelnemers ook aan hun persoonlijke vaardigheden.

Volgens Anouk Lammers ( Volt, deelnemer 2022) biedt het programma bovendien de mogelijkheid om met collega’s van andere uitgeverijen samen te werken en nieuwe perspectieven op te doen: “Het programma biedt je de kans om in gesprek te gaan met verschillende professionals uit het vak en om met collega’s van andere uitgeverijen te sparren. Ook zie je met eigen ogen hoe een boek gedrukt wordt, hoe de distributie bij het CB in zijn werk gaat en ga je op bezoek bij een ontwerpbureau. Als je niet bang bent voor stevige intervisie én huiswerk (blok je zondagavond maar vast), doe dan zeker je best bij je werkgever om dit programma te mogen volgen.”

Het programma wordt afgesloten met een eindopdracht, waarin deelnemers hun inzichten en plannen presenteren aan een panel van uitgevers. Uitgever Annette Portegies (Singel) is zeer enthousiast: “De indrukwekkende eindpresentaties van de cursisten van het GAU Onboardingprogramma laten keer op zien dat professionele en persoonlijke groei hand in hand gaan. Kennis is macht? Nee, kennis biedt kracht. Een dubbelklapper dus, dat programma.”

De investering voor werkgevers
De GAU draagt een groot deel van de kosten. De bijdrage voor werkgevers bedraagt €1.250. Daarnaast vragen we werkgevers om deelnemers de ruimte te geven om deel te nemen aan de georganiseerde activiteiten (totaal 14 dagdelen verdeeld over 9 maanden).

De investering voor de deelnemer
De studiebelasting is ongeveer 4 uur per week. Bij de bijeenkomsten, waaronder bedrijfsbezoeken en intervisies, is aanwezigheid verplicht. Er wordt rekening gehouden met vakanties en de drukke najaarsperiode.

Voorlichtingsbijeenkomst
Meer weten? Meld je aan voor de online voorlichtingsbijeenkomst op dinsdag 25 februari van 16.30 tot 17.30 uur. Jeroen Kans, coördinator van het programma, geeft een toelichting en beantwoordt vragen. Deze bijeenkomst is bedoeld voor zowel werkgevers als geïnteresseerde werknemers .

Lees meer over het programma en download de brochure voor geïnteresseerde werknemers op de site van de GAU. Aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst kan via dit inschrijfformulier