EUDR-update: Hoe bereiden drukkerijen zich voor?
De EU-verordening ontbossingsvrije producten (EUDR) is uitgesteld en treedt nu 30 december 2025 in werking. Dit geeft bedrijven in de boekensector extra tijd om zich voor te bereiden. Zowel uitgeverijen als drukkerijen zijn al volop bezig met de implementatie van de nieuwe maatregelen. Om inzicht te krijgen in de voortgang en uitdagingen, sprak het bestuur en een aantal productiemedewerkers van de GAU met twee drukkerijen: Wilco en CPI.
Het uitstel is vooral bedoeld om de administratieve lasten te verlichten. Een eerste stap in deze richting is de publicatie van een gedetailleerde gebruikershandleiding. Deze handleiding is ontworpen om gebruikers stapsgewijze instructies te geven bij het indienen en beheren van Due Diligence-verklaringen binnen het nieuwe Informatiesysteem.
Om een beter beeld te krijgen van de implementatie van de EUDR bij grote ketenspelers waarmee uitgeverijen moeten samenwerken, sprak de GAU op 12 december met twee drukkerijen: Wilco en CPI.
Beide drukkerijen zijn al vergevorderd in hun voorbereidingen op de nieuwe wetgeving. Wilco heeft nauw contact onderhouden met al hun leveranciers en hen gesproken over de EUDR-vereisten. Ze hebben zich daarnaast verdiept in het Europese online informatiesysteem waarin de Due Diligence Statements moeten worden ingevoerd. In de testversie van het systeem live, merkt Wilco op dat er nog onduidelijke foutmeldingen zijn die verbetering behoeven.
CPI heeft eveneens een goed inzicht in al hun leveranciers die een rol spelen in de productieketen. Ze geven aan dat 90% van hun papier uit Europa afkomstig is en een klein deel uit Canada. CPI streeft ernaar dat al het materiaal dat zij ontvangen EUDR-gecertificeerd is en dat data consistent wordt opgeslagen. Ze werken aan dataverwerking per titel/ISBN en zorgen voor consistentie in leveranciers en papierproducenten.
Beide drukkerijen signaleren nog onduidelijkheden, zoals de verdeling van risicolanden en de precieze vorm van materiaaltracking voor de EUDR. In de praktijk zal de EUDR voor uitgeverijen betekenen dat drukkerijen per order één DDS-nummer aanleveren, ook als de order uit verschillende papiersoorten, batches of materialen bestaat. Verder bleek uit het gesprek dat het gebruik van standaardpapier sterk verschilt per land. Drukkerijen zouden aanzienlijk geholpen zijn als uitgeverijen meer zouden kiezen voor dezelfde papierdikte, nu varieert dit sterk.
Met het extra jaar voorbereidingstijd, de nieuwe handleiding en de proactieve houding van drukkerijen lijken de uitdagingen voor uitgeverijen om aan de EUDR-wetgeving te voldoen iets af te nemen. Toch is het belangrijk te benadrukken dat, hoewel de administratieve lasten voornamelijk bij de drukkerijen liggen, de uitgeverijen eindverantwoordelijk blijven. Deze verantwoordelijkheid onderstreept het belang van nauwe samenwerking tussen de partijen in de boekproductieketen die aan de nieuwe eisen moeten voldoen.