De eerste stappen van drie illustratoren in het boekenvak

Denise Breevaart / Loïs Dalou / Sharon Hutten. Fotograaf: Bas van Hattum

Op donderdag 10 april vond in House of Watt de inspirerende middag Bouwstenen van het Boekenvak plaats. Een verslag van de panelgesprekken verscheen al eerder op Boekblad. Dit artikel richt zich op de expositie die parallel aan het programma plaatsvond.

Drie illustratoren met uiteenlopende achtergronden kregen de kans hun werk te tonen aan uitgevers en andere vakgenoten. Hun stijlen verschillen, maar ze delen één ambitie: doorbreken als illustrator in het boekenvak.

De eerste stappen zijn gezet. Alle drie presenteerden ze hun boekproject, ongeacht het stadium waarin het zich bevindt. In dit artikel stellen zij zich digitaal voor en delen hun inspiratie en ambitie.

Denise Breevaart

Denise Breevaart laat zich in haar illustraties leiden door sfeer. Licht, kleur en warmte spelen hierbij een belangrijke rol. Ze werkt met aquarel, gouache, pen en potlood.

Afgelopen winter bracht ze een maand door in de verlaten Westfjorden van IJsland. Hier reed ze mee met de lokale sneeuwschuiver en liet ze zich inspireren door de eenzaamheid van het landschap. Die ervaring vertaalde ze in illustraties voor een prentenboek in wording: Weg van de sneeuw.

Door de koude, donkere winter rijdt een eenzame sneeuwschuiver. Elke dag hetzelfde rondje. De sneeuw die hij de ene dag wegschuift, ligt er de volgende dag weer. Maar dan neemt hij ineens een andere afslag... Een prentenboek (in wording!) over het zoeken naar je eigen weg.

Ze hoopt als illustrator door te blijven groeien in het vak en naast haar eigen werk ook vaker verhalen of gedichten van anderen van illustraties te voorzien.

Geïnteresseerd in haar werk of wil je iets laten weten? Je kunt haar bereiken via info@breeva-art.nl. Volg haar op Instagram (@breeva_art) voor nieuw werk, en neem een kijkje op haar website voor meer - van muziek tot olieverf.

Loïs Dalou

Loïs Dalou is een kunstenaar met een achtergrond in illustratie (ArtEZ) en culturele antropologie (UvA). Ze vindt met name inspiratie in onverwachte ontmoetingen. Zoals een gesprek met een vreemde op straat of een rivierkreeft die plots midden op het voetpad staat. Deze ontmoetingen haalt ze graag uit context en zet ze om in beeld en tekst.

Haar afstudeerproject aan ArtEZ in Zwolle bestond uit een indrukwekkende leporello, gebaseerd op een denkbeeldige stad.

Stel je voor dat je herinneringen omgevormd zouden worden tot een stad. Hoe zou deze eruitzien?

Gedurende de coronapandemie tekende ik dertig situaties die zich afspelen in mijn denkbeeldige stad Uodla. Alles wat in Uodla te zien is, is opgebouwd uit eigen herinneringen die ik op een nieuwe manier in elkaar heb gepuzzeld. Zo ontstond deze dubbelzijdig gedrukte leporello van meer dan 2 meter lang.

Ze is van plan de komende jaren door te gaan met het maken van zelf geïllustreerde publicaties en kijkt uit naar mogelijke samenwerkingen met een uitgeverij. Ook wil ze graag illustraties maken bij teksten van anderen.

Wil je meer van haar werk zien of contact met haar opnemen? Mail gerust naar loisdalou@gmail.com. Je vindt haar ook op Instagram (@loisdalou), waar ze nieuw werk deelt.

Sharon Hutten

Sharon is een illustrator gevestigd in Utrecht, afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie met een specialisatie in Illustratie. Haar werk herken je aan dromerige aquarellen met kleurrijke schetslijnen die glijden door het beeld. Inspiratie vindt ze in de magie van de rust en drukte van het dagelijks leven.

Als afstudeerproject maakte zij een boek met een persoonlijke invalshoek, waarin ze haar eigen ervaringen met dyslexie verwerkte. Ze krijgt namelijk al haar hele leven de vraag: “Zie je dat dan niet?”, wanneer men het heeft over haar spelfouten. Door middel van haar boek met de passende titel Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, laat ze alle mooie dingen zien die zij wel ziet.

De toetsen kruipen uit mijn laptop en krioelen over mijn bureau. Letters fladderen van de bladzijden uit mijn boek.

Alles zoemt en suist langs mij heen.

Het is weer zo’n dag, of toch niet?

Een illustratieboek over de chaos en schoonheid van neurodiversiteit. Geschreven voor kinderen en volwassen met een druk hoofd in een gestructureerde wereld.

Wil je meer van haar werk ontdekken of ben je geïnteresseerd in een samenwerking? Bezoek dan haar website, volg haar op Instagram (@sharonhutten_illustration), of stuur een mailtje naar sh.hutten@gmail.com.