Winnaars Mee naar de Messe 2019

Ook dit jaar organiseren de GAU en Stichting Elspeet de wedstrijd Mee naar de Messe. Tijdens de Elspeet Conferentie 7 juni jl. zijn de winnaars bekend gemaakt: Nicole Lucassen (Atlas Contact), Elaine Stap (Meulenhoff Boekerij) en Marianne Florijn (KokBoekencentrum) gaan in oktober naar de Buchmesse.

Nicole beargumenteert in haar case dat de verspreiding en impact van onze eigen literaire traditie in Nederland vergroot kan worden als er meer focus komt op andere taalgebieden dan de Angelsaksische. Taalgebieden zoals Noord-, Midden- en Oost-Europa, Rusland en Japan: gebieden met rijke literaire tradities in zowel fictie als narratieve non-fictie die Nicole graag wil exploreren, zowel qua verkoop als inkoop.

Elaine zoekt in haar case de verbinding met de boekhandel. Opvallen met titels in de boekhandel ziet ze eerder als een noodzaak dan een bijzaak. Ze is van mening dat door het gebruik van pos-materiaal een hogere attentiewaarde gecreëerd kan worden voor de lezer, wat op zijn beurt meerwaarde biedt voor de boekhandel. In Frankfurt gaat Elaine dan ook op zoek naar inspiratie voor pos-materiaal en wil zij in verbinding komen met andere uitgevers.

Marianne wist de jury te overtuigen met een uitgebreide case over interactieve storytelling. Ze wil zich gaan verdiepen in meerdere manieren om de klassieke manier van storytelling te verrijken met nieuwe varianten. Het doel van deze verrijkingsmethode is het opnieuw trekken van de lezer, maar ook om de e-commerce van de eigen uitgeverijwebsite en de reguliere verkoop van de boekwinkel te vergroten. In het bijzonder wil Marianne tijdens de Buchmesse de ARTS+ stage en de Publishing Services & Retail stage bezoeken, om op de hoogte te zijn van de nieuwste innovaties. Ook heeft ze al contacten gelegd met verschillende andere jonge innovators die in Frankfurt aanwezig zullen zijn.