Stichting BREIN pakt uploads stripbladen en -boeken aan

Recent schikte Stichting BREIN met een man die een faciliterende rol speelde in de ongeautoriseerde digitalisering en ter beschikking stelling van stripbladen en -boeken, met name op Usenet. Deze persoon hield een lijst bij van alle uitgebrachte strips en verzamelde hier zoveel mogelijk digitale kopieën van. Deze ongeautoriseerde kopieën zijn door hem (en anderen) naar Usenet geüpload. Hier zitten ook de nieuwste uitgaven van populaire stripbladen en -boeken, die vaak ook legaal digitaal te verkrijgen zijn. 

Begin dit jaar startte BREIN een onderzoek naar aanleiding van verschillende uploads op Usenet, die verwezen naar de website van een verzamelaar met een lijst van alle complete en nog missende gedigitaliseerde stripboeken binnen diens archief. Lezers werden aangemoedigd mee te helpen met het aanvullen van missende delen. Het ging om een lijst van zo’n 128.000 titels, waarvan er rond de 77.000 inmiddels gedigitaliseerd zijn. Het probleem is met name dat veel titels in het verleden door deze man online zijn gezet en dat deze tegenwoordig door anderen (althans door andere aliassen) weer geüpload worden zodat die door eindgebruikers nog steeds illegaal gedownload kunnen worden.

BREIN heeft deze verzamelaar aangesproken en met hem geschikt door middel van een onthoudingsverklaring met boetebeding en een tegemoetkoming in de kosten. Naar eigen zeggen is de man eind 2016 gestopt met illegaal uploaden naar aanleiding van de aankondiging van BREIN actief naar grote uploaders te gaan zoeken. Het aanvullen en uploaden van het archief is daarna door anderen overgenomen onder verwijzing naar de website van de verzamelaar. Dit is gestopt na sommatie van BREIN.

Lees het volledige artikel op de website van Stichting BREIN.