Matthijs van Nieuwkerk ontvangt Vriend van het Boek-speldje

Op dinsdagavond 24 maart ontving Matthijs van Nieuwkerk tijdens De Wereld Draait Door als verrassing een gouden Vriend van het Boek-speldje en de bijbehorende unieke oorkonde uit handen van het Boekenpanel. Met de titel Vriend van het Boek eert het collectieve boekenvak Van Nieuwkerk voor zijn tomeloze inzet om boeken onder de aandacht te brengen.

In De Wereld Draait Door voerde hij bijna dagelijks inspirerende gesprekken aan de hand van boeken. Sinds 2012 is daarnaast het maandelijkse Boekenpanel en het bijbehorende Boek van de Maand in het leven geroepen, naar een idee van Frenk van der Linden en in samenwerking met de Stichting CPNB. Matthijs heeft met zijn programma een grote bijdrage geleverd aan het aanwakkeren van de leescultuur in Nederland. Hij is de eerste die zich officieel Vriend van het Boek mag noemen.

Voor het boekenvak is het een groot gemis dat Matthijs gaat stoppen met DWDD. Zijn liefde voor het boek en zijn onvermoeibare inzet om lezen te bevorderen heeft voor een enorme verandering gezorgd in de Nederlandse leescultuur. Tegen de stroom van ontlezing in, is hij duidelijk een intrinsiek gemotiveerde lezer die oprecht het enthousiasme voor het lezen van boeken als iets positiefs, fijns en leerzaams presenteerde. Alle genres kregen zijn aandacht en in de slipstream van al die titels profiteerden ook tal van andere titels door de gang naar boekwinkel en bibliotheek.
Veel van de in DWDD besproken boeken, belandden in De Bestseller 60 van de CPNB. Dat is het beste bewijs voor het ‘DWDD-effect’ op het boekenvak. Op zijn geheel eigen wijze liet Matthijs de meerwaarde van boeken zien. En dat is onontbeerlijk voor de Nederlandse samenleving. Hopelijk nemen andere boegbeelden, zoals sporters, acteurs, politici, influencers en ‘gewone’ lezers, maar ook bedrijven, het stokje van hem over.