Elspeet Zomerconferentie

Stichting Elspeet organiseert ieder jaar een Elspeetconferentie: een dag vol interessante sprekers, workshops en tal van netwerkmogelijkheden voor iedereen die werkzaam is in het boekenvak. De Elspeetconferentie 2021 vindt zoals gewoon in de zomer plaats: op vrijdagmiddag 2 juli 2021 richten we onze blik vol optimisme op een duurzame toekomst voor het boekenvak. Nog eenmaal (hopelijk) online. Het thema van deze editie is Duurzaamheid. ‘Vooruit!’ luidt het devies en op vrijdag 2 juli 2021 gaat het gesprek over een duurzame toekomst voor het boekenvak met een aantal duurzaamheidsexperts.

Vooruit!

Na bijna anderhalf jaar afstand houden, lockdowns, mondkapjes en zoom-meetings gloort er hoop. We hebben noodgedwongen onze gewoontes doorbroken en passen ons nog steeds aan, maar we houden ons moedig staande. De boekhandels zijn open en de toekomst lacht ons voorzichtig toe. Nu rijst de vraag: vervallen we in oude routines of is dit hét startschot voor grote veranderingen en een duurzamer toekomstperspectief?

Duurzaamheid heeft veel gezichten. Stichting Elspeet neemt er een aantal onder de loep. Bestaat er wel zoiets als duurzame boekproductie? En hoe toekomstbestendig zijn onze boekhandels eigenlijk? Hoe werk je aan écht duurzaam personeelsbeleid, wanneer ‘meer voor minder’ nog altijd de norm is en ziekteverzuim blijft toenemen? Met andere woorden: hoe verduurzamen we het boekenvak in al zijn facetten?

‘Onderzoek alles en behoud het goede,’ luidt het aloude gezegde. Daar voegen wij graag ‘verbeter waar mogelijk’ aan toe. Op vrijdag 2 juli 2021 laat Stichting Elspeet daarom een gezelschap duurzaamheidsexperts aan het woord. Samen maken we de balans op. Wat is de beste weg voorwaarts? Voor het boek, voor schrijvers, redacteuren en boekhandelaren, én voor de lezer.

Programma

Wat zijn interessante mogelijkheden voor een toekomstbestendige (online) leeservaring? Als oprichter van de leesapp Immer draagt Niels ’t Hooft bij aan leesbevordering en -innovatie. Onlangs won Immer de Renew The Book Innovation Award 2021.

Vier boekhandelaren gaan met elkaar in gesprek over hoe zij inspelen op digitalisering, en over hun kijk op de toekomstbestendigheid van de boekhandel. Onderdeel van het panel zijn Marischka Verbeek (Savannah Bay), Arno Koek (Blokker), Nadine Mussert (Van der Meer) en Fabian Paagman (Paagman).

Acht op de tien professionals ervaren burn-outklachten, zo ook voormalig acquirerend redacteur (bij Atlas Contact) Inger Boxsem. Wie is er eigenlijk gek? Zij, of de maatschappij? Inger spreekt over de oorzaken van haar burn-out, de reacties van haar werkgevers, en haar ideeën over hoe je duurzaam met medewerkers (en jezelf) om moet gaan.

Via haar online platform When Sara Smiles deelt Sara Dubbeldam haar kritische blik op de kledingindustrie en inspireert ze modeliefhebbers om bewuster te kopen. Ze deelt haar belangrijkste inzichten en lessen met betrekking tot duurzaamheid, die vanuit deze onverwachte hoek naar het boekenvak kunnen worden vertaald.

Emma Curvers modereert de Elspeetconferentie 2021. Ze is verslaggever en columnist bij de Volkskrant en Volkskrant Magazine. Ze schrijft over de tijdgeest, feminisme en popcultuur. In 2021 verscheen haar roman Melktanden bij Uitgeverij Pluim.

Praktisch

Op vrijdag 2 juli begint de conferentie om 15:00 uur. Het programma zal ongeveer twee uur duren. Ook dit jaar kost een kaartje maar €10,-. Erbij zijn? De kaartverkoop is gestart. Reserveer hier je kaartje! Houd de socials van Elspeet in de gaten voor een uitgebreide introductie van de sprekers.