BREIN pakt corona-oplichters aan

Sinds midden maart ziet BREIN profiteurs die misbruik maken van de coronacrisis door het aanprijzen van goedkope illegale diensten en soms met de gedachte iets goeds te doen door ongeautoriseerde kopieën gratis aan te bieden. BREIN treedt daartegen op gepaste wijze op. Gebruikers sporen zij in hun berichtgeving aan om gebruik te maken van legaal aanbod, juist in deze tijd waarin vele makers extra hard geraakt worden in hun inkomen.

Zo heeft de stichting onlangs een aanbieder van illegale e-books gewaarschuwd. Hij bood via e-mail gratis 33 titels aan, waaronder De Zeven zussen-serie van Lucinda Riley, Schilderslief van Simone van der Vlugt en Finse Dagen van Herman Koch. Hij kwam er met een waarschuwing vanaf – bij illegale verkoop wordt echter een schikking met boetebeding getroffen of een procedure gestart.

“Het zijn moeilijke tijden voor iedereen en dus ook schrijvers en uitgevers die moeten rondkomen van hun werk”, zegt BREIN-directeur Tim Kuik. “Dat lukt niet of veel minder als hun werk illegaal verhandeld wordt. De handhaving door BREIN tegen illegaal aanbod van andermans werk is daarom juist ook nu noodzakelijk. De mensen thuis roepen we op om cultuur en creativiteit te steunen door van legaal aanbod gebruik te maken.” Er zijn allerlei speciale initiatieven opgericht door rechthebbenden, benadrukt de stichting.